Interventii chirurgicale pentru remodelarea tesuturilor moi (a gingiei)

Pentru ca un implant sau un dinte sa reziste pe termen lung trebuie sa poate fi igienizat cum trebuie de catre pacient. Pentru aceasta este nevoie ca in jurul implantului/ dintelui respectiv sa existe o gingie fixa, keratinizata ("gingia roz reschis de langa dinti").

     Faptul ca gingia este keratinizata o ajuta sa reziste la traumatismul masticator si la periaj. Faptul ca gingia este fixa in jurul implatului/ dintelui ajuta la o igienizare corecta. Daca chiar langa implant/ dinte avem mucoasa subtire, mobila ( aceasta fiid deobicei mucoasa buzelor sau a obrajilor), in timpul miscarii buzelor, sau a obrajilor, intre implant/ dinte si gingie se creaza ca un buzunar, in care intra placa bacteriana si resturi alimentare, pe care pacientul nu are cum sa le indeparteze. Din cauza imbosibilitatii efectuarii unei igiene corecte, microbii care stagneaza in acest buzunar (punga parodontala) cauzeaza inflamatie locala, care duce la pierdearea osului, adancind si mai mult buzunarul si imposibilitatea igienizarii acestuia. Distrugand astfel suportul osos al implantului/ dintelui, acesta devine mobil si se pierde. Asta constituie de fapt boala parodontala, cu cele 2 variante :

PERIIMPLANTITA - pentru implanturi

PARODONTITA MARGINALA ("parodontoza") - pentru dinti.

     Pentru a remedia aceste defecte gingivale care pot duce la pierderea implanturilor / dintilor, exista numeroase tehnici chirurgicale pentru remodelarea tesuturilor moi, astfel incat pacientul sa poate efectua o igienizare eficienta.

     Exista si cazuri in care se fac remodelari gingivale din punct de vedere estetic:

1.jpg

Cazuri in care interventia se face atat din punct de vedere estetic cat si functional:

2.jpg

     Cazuri in care nu se poate obtine o acoperire a dintilor si formam doar gingie fixa, keratinizata, pentru igienizare:

3.jpg

    Inainte de descoperirea implanturilor, pentru a nu avea ulterior probeme de igienizare:

4.jpg

     Inainte sau dupa operatiile de marire laterala/ verticala de os, mai ales la mandibula, pentru prevenirea complicatiilor:

5.jpg

 Cand vin pacienti cu implanturi inserate in alta parte, care prezinta deja problemele mai sus mentionate:

6.jpg
Stomdas Bacau